Blogopmaak

Van koffieboon tot koffie

Van boon tot koffie

Een lekker bakje koffie begint bij een goede koffieboon. Je kent de koffieboon vast geroosterd. Maar weet je hoe een koffieboon er uitziet voor je hem kan roosteren? Ik heb het voor je uitgezocht! Koffiebonen zitten altijd per twee in een koffiebes, die in trosjes aan de koffiestruik groeien. De bonen zitten in een beschermend laagje van vruchtvlees, hoornschil en zilvervlies. Die krijg je dus niet zo maar uit de bessen. 


De boon uit de bes

Wist je dat de eerste bakjes troost werden gebrouwen door de hele bes met water te koken? En dat was al een krachtig drankje. In het vruchtvlees van de koffiebes zit namelijk ook cafeïne. Men ontdekte echter al snel dat de boon de grootste smaakmaker was. Maar hoe kreeg je die uit de bes? 


Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. De gemakkelijkste is de zogenaamde droge methode. Hierbij worden de bessen gedroogd in de zon. Daarna haalt een speciale machine de buitenste laagjes van de boon af. Bij de natte methode worden de bessen eerst gewassen. Alleen de goede vruchten worden daarna geweekt zodat het vruchtvlees loslaat. De overgebleven bonen worden nog een keer gewassen en daarna gedroogd.   

Het heerlijke aroma van geroosterde bonen

En dan heb je dus je groene koffieboon. Al rond het jaar 1000 werd een grof brouwsel gemaakt van groene (niet geroosterde) koffiebonen. Zo’n driehonderd jaar later begonnen de mensen de bonen te drogen en te roosteren. Ruik je de geur van geroosterde koffiebonen al?


Doe je ogen dicht en beeld je eens in hoe de vrouw des huizes de bonen boven een open vuur in een ondiepe brede pan roostert… Als ze zwart geblakerd zijn en beginnen te roken zijn ze klaar. En heerlijk aroma vult de kamer… vader maalt de bonen fijn in een stenen vijzel… ze worden opgekookt met water… en dan is er koffie!


Wist je niet zeker, dat koffie niet gebrand aan een boom groeit...

Kevin

Het niveau daalt op deze site...
heel jammer.

Mike

door Auteur 21 januari 2021
Weet jij wat een flat white is? Dat wist ik eerst ook niet, ik heb het daarom voor je opgezocht. In Australië en Nieuw-Zeeland is dit de meest gedronken koffie. Hij werd Down Under in de jaren tachtig bedacht.
door Sander Oord 21 januari 2021
Wil je je gerechten eens een originele manier draai geven? Ik heb een recept voor een mengsel waarmee je heerlijke krokante korstjes op ovenschotels kan maken.
door Sander Oord 21 januari 2021
Heb jij wel eens koffie gebruikt in een recept? Heel beroemd is natuurlijk het Italiaanse nagerecht tiramisù. Lange vingers gedrenkt in sterke koffie afgewisseld met laagjes zoete crème van mascarpone en cacao. Een echte lekkernij.
door Sander Oord 21 januari 2021
Is koffie eigenlijk verslavend? Bij een echte verslaving gewen je aan de effecten, worden de consequenties van onthouding groter en heb je de neiging om steeds meer in te moeten nemen. Is dat bij koffie ook zo?
door Sander Oord 21 januari 2021
1. Finland (12 kg. koffie per persoon per jaar) 2. Noorwegen (10 kg. per persoon per jaar) 3. IJsland (9 kg. per persoon per jaar) 4. Denemarken (8,7 kg. per persoon per jaar) 5. Nederland (8,4 kg. per persoon per jaar)
door Sander Oord 20 januari 2021
Brazilië is hét land bij uitstek voor koffieproductie. Het subtropische klimaat dat in grote delen van Brazilië heerst, is ideaal voor het verbouwen van koffieplanten.
door Sander Oord 20 januari 2021
Een koffieplant moet wel vijf tot zeven jaar groeien voor hij zijn eerste volledige oogst oplevert. Maar hoe gaat dat oogsten eigenlijk in zijn werk?
door Sander Oord 20 januari 2021
Het is tijd dat ik je wat meer vertel over de koffieplant want er zijn heel veel verschillende wilde Coffea soorten. Maar van welke wordt de lekkerste koffie gemaakt?
door Sander Oord 20 januari 2021
Europeanen zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld. Het is niet precies duidelijk in welk land de grootste koffieleuten wonen; in ieder onderzoek komen andere kampioenen koffiedrinken naar voren.
Share by: