Blogopmaak

Tijd voor de oogst van verse koffiebonen

Tijd voor de oogst

Een koffieplant moet wel vijf tot zeven jaar groeien voor hij zijn eerste volledige oogst oplevert. Maar dan heb je ook wat. De opbrengst per plant kan oplopen tot wel twee kilo. Normaal gesproken bevat elke koffiebes twee koffiebonen die met de platte kant naar elkaar toe liggen. Soms komt het voor dat er maar één boon in een bes zit. Zo’n boon heet ‘parelboon’.


Laagje voor laagje

Een koffieboon is dus de pit van een vruchtje, de koffiebes, die in trosjes aan de koffieplant groeit. De koffieboon zit in verschillende laagjes ingepakt in het besje. Een rijpe koffiebes heeft een prachtig rode schil. Als je die eraf zou peuteren, kom je bij het vruchtvlees en daarna bij een gelatineachtige pectinelaag. Om bij de twee koffiebonen te komen moet je eerst nog de zogeheten hoornschil en een dun zilvervliesje afpellen. 


Oogsten, handmatige voor hoge kwaliteit

Meestal is er maar één oogstperiode per jaar en dan moet er hard worden gewerkt. De bessen worden geplukt of gerist. Koffie van hoge kwaliteit wordt met de hand geplukt. De plukkers laten de groene bessen hangen tot ze rijp zijn. Het kan soms weken duren tot alle bessen geplukt zijn.


Rissen of strippen gaat een stuk sneller. Met een soort kam worden de bessen van de takken gekamd. Maar daarbij komen ook groene bessen mee, die er dan met de hand uitgehaald kunnen worden. Mechanisch plukken gebeurt natuurlijk ook, maar dat kan alleen op plantages die zich over grote vlakten uitstrekken, anders lukt het niet om overal met de machines te komen.


De boon uit de bes

Hoe de bonen vervolgens uit de bessen worden gehaald, bepaalt deels het aroma en het karakter van de koffie die jij drinkt. De gemakkelijkste en snelste methode om de boon van zijn laagjes te ontdoen, is de zogenaamde droge, ‘sun dried’ of ‘natural coffee’ methode.


Bij de natte of ‘washed coffee’ methode worden de bessen eerst gewassen en geweekt en daarna gedroogd. Meestal krijgt Arabica koffie een natte behandeling, terwijl Robusta droog wordt behandeld. Over het algemeen levert de natte methode een hogere kwaliteit koffie op. 


cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Kevin & Mike


cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Kevin & Mike


door Auteur 21 januari 2021
Weet jij wat een flat white is? Dat wist ik eerst ook niet, ik heb het daarom voor je opgezocht. In Australië en Nieuw-Zeeland is dit de meest gedronken koffie. Hij werd Down Under in de jaren tachtig bedacht.
door Sander Oord 21 januari 2021
Wil je je gerechten eens een originele manier draai geven? Ik heb een recept voor een mengsel waarmee je heerlijke krokante korstjes op ovenschotels kan maken.
door Sander Oord 21 januari 2021
Heb jij wel eens koffie gebruikt in een recept? Heel beroemd is natuurlijk het Italiaanse nagerecht tiramisù. Lange vingers gedrenkt in sterke koffie afgewisseld met laagjes zoete crème van mascarpone en cacao. Een echte lekkernij.
door Sander Oord 21 januari 2021
Is koffie eigenlijk verslavend? Bij een echte verslaving gewen je aan de effecten, worden de consequenties van onthouding groter en heb je de neiging om steeds meer in te moeten nemen. Is dat bij koffie ook zo?
door Sander Oord 21 januari 2021
1. Finland (12 kg. koffie per persoon per jaar) 2. Noorwegen (10 kg. per persoon per jaar) 3. IJsland (9 kg. per persoon per jaar) 4. Denemarken (8,7 kg. per persoon per jaar) 5. Nederland (8,4 kg. per persoon per jaar)
door Sander Oord 20 januari 2021
Brazilië is hét land bij uitstek voor koffieproductie. Het subtropische klimaat dat in grote delen van Brazilië heerst, is ideaal voor het verbouwen van koffieplanten.
door Sander Oord 20 januari 2021
Het is tijd dat ik je wat meer vertel over de koffieplant want er zijn heel veel verschillende wilde Coffea soorten. Maar van welke wordt de lekkerste koffie gemaakt?
door Sander Oord 20 januari 2021
Europeanen zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld. Het is niet precies duidelijk in welk land de grootste koffieleuten wonen; in ieder onderzoek komen andere kampioenen koffiedrinken naar voren.
door Sander Oord 20 januari 2021
Weet je hoe een koffieboon er uitziet voor je hem kan roosteren? Ik heb het voor je uitgezocht!
Share by: