Blogopmaak

Koffierecepten als smaakmaker in de keuken

Koffie als smaakmaker in de keuken

Heb jij wel eens koffie gebruikt in een recept? Heel beroemd is natuurlijk het Italiaanse nagerecht tiramisù. Lange vingers gedrenkt in sterke koffie afgewisseld met laagjes zoete crème van mascarpone en cacao. Een echte lekkernij. Of neem Sambuca een italiaanse likeur geserveerd met drie koffiebonen in het glas. En heb je chocolade koffiebonen al geprobeerd? Minder bekend zijn recepten voor hartige gerechten. Misschien klinkt het apart, maar koffie kan een heel originele touch geven aan jouw kookkunsten.


Smaak versterker

Koffie zorgt voor een subtiel geroosterd aroma aan je gerechten. Het versterkt de smaak van de ingrediënten waarmee je kookt. Een beetje het effect dat zout ook heeft. Je kunt koffie op allerlei manieren toepassen in de keuken: in marinades, sauzen, als een soort bouillonblokje, extract of aromatisch poeder.


Veel recepten maken gebruik van gezette koffie in verschillende sterktes. Ook is er een keur aan gerechten te bedenken waarbij hele koffiebonen meesudderen en smaak geven aan het eten. Koffiebonen malen kan als garnering of in een bewerkte vorm worden gebruikt.


Koffie als ingrediënt

En dan nu aan de slag! Ik geef je hier alvast een paar tips om koffie op verschillende manieren te gebruiken. 


Gezette koffie voor extra pit

Koffie geeft extra pit en karakter aan je gerecht. Gebruik daarom altijd sterke koffie als ingrediënt. Verdubbel de hoeveelheid filterkoffie van 60 gram per liter tot 120 gram per liter. Je kunt ook espresso’s of ristretto’s gebruiken, die zijn al sterk genoeg. Gezette koffie wordt veel gebruikt in zoete gerechten, ik noemde al de goddelijke tiramisù. 



Meer body met koffiebonen

Een gebrande koffieboon is een geur- en smaakbom. Als je een zak koffiebonen open knipt of het deksel van je koffieblik openmaakt, komt er een overweldigend aroma naar je toe. Door koffiebonen te laten meetrekken in warme vloeistof krijgt je gerecht meer body en een subtiele koffiesmaak. 


Gemalen koffie in je recepten

Bij het malen van koffie komt nog meer aroma vrij. De korreltjes hebben een groot extractieoppervlak waardoor geur en smaak snel vrijkomen. Bij het zetten van een kopje koffie komt het aroma in het water terecht. Maar dat kan ook prima in andere vloeistoffen, zoals melk. Laat de extractie wel door een filter lopen, anders blijven er korreltjes achter. 


cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Mike

cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Mike

door Auteur 21 januari 2021
Weet jij wat een flat white is? Dat wist ik eerst ook niet, ik heb het daarom voor je opgezocht. In Australië en Nieuw-Zeeland is dit de meest gedronken koffie. Hij werd Down Under in de jaren tachtig bedacht.
door Sander Oord 21 januari 2021
Wil je je gerechten eens een originele manier draai geven? Ik heb een recept voor een mengsel waarmee je heerlijke krokante korstjes op ovenschotels kan maken.
door Sander Oord 21 januari 2021
Is koffie eigenlijk verslavend? Bij een echte verslaving gewen je aan de effecten, worden de consequenties van onthouding groter en heb je de neiging om steeds meer in te moeten nemen. Is dat bij koffie ook zo?
door Sander Oord 21 januari 2021
1. Finland (12 kg. koffie per persoon per jaar) 2. Noorwegen (10 kg. per persoon per jaar) 3. IJsland (9 kg. per persoon per jaar) 4. Denemarken (8,7 kg. per persoon per jaar) 5. Nederland (8,4 kg. per persoon per jaar)
door Sander Oord 20 januari 2021
Brazilië is hét land bij uitstek voor koffieproductie. Het subtropische klimaat dat in grote delen van Brazilië heerst, is ideaal voor het verbouwen van koffieplanten.
door Sander Oord 20 januari 2021
Een koffieplant moet wel vijf tot zeven jaar groeien voor hij zijn eerste volledige oogst oplevert. Maar hoe gaat dat oogsten eigenlijk in zijn werk?
door Sander Oord 20 januari 2021
Het is tijd dat ik je wat meer vertel over de koffieplant want er zijn heel veel verschillende wilde Coffea soorten. Maar van welke wordt de lekkerste koffie gemaakt?
door Sander Oord 20 januari 2021
Europeanen zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld. Het is niet precies duidelijk in welk land de grootste koffieleuten wonen; in ieder onderzoek komen andere kampioenen koffiedrinken naar voren.
door Sander Oord 20 januari 2021
Weet je hoe een koffieboon er uitziet voor je hem kan roosteren? Ik heb het voor je uitgezocht!
Share by: