Brazilië is hét land bij uitstek voor koffieproductie. Het subtropische klimaat dat in grote delen van Brazilië heerst, is ideaal voor het verbouwen van koffieplanten. De koffiebonen plant doet het daar dus goed. Het land is dan ook de grootste koffieproducent ter wereld.
Brazilië was al in de jaren vijftig een grote speler in de koffieproductie. Ongeveer de helft van de wereldproductie van groene koffiebonen kwam in die tijd uit het Zuid-Amerikaanse land.
In Brazilië zijn ongeveer twee miljoen hectare aan koffieplantages. Jaarlijks worden daar gemiddeld ongeveer 25 miljoen balen koffie geoogst. Als je bedenkt dat één baal koffie 60 kilo weegt, dan reken ik voor je uit dat dat 1,5 miljard kilo koffiebonen zijn. Om je een idee te geven, dat is het gewicht van zo’n 150.000 Afrikaanse olifanten samen.
Toch is de opbrengst van de oogst niet altijd zo hoog. Want droogte of strenge vorst, een insectenplaag of te hoge temperaturen kunnen funest zijn voor een koffieplant. In de jaren negentig is er veel bijgeplant om de productie en de werkgelegenheid een impuls te geven. Hierdoor kan de jaarproductie oplopen van 40 tot 55 miljoen balen per jaar.
Als je in augustus of september een koffieplantage in Brazilië bezoekt, staat deze helemaal in bloei met witte naar jasmijn ruikende bloemen. In mei zijn de bessen roodpaars gekleurd en klaar voor de oogst. Een maand later zijn de bonen klaar voor transport over de hele wereld. Tweederde van de Braziliaanse koffie is bedoeld voor de export.
Natuurlijk wordt niet alle koffie geëxporteerd. Brazilianen drinken zelf ook koffie. Maar lang niet zoveel als wij Europeanen. Latijns-Amerika slurpt 20 procent van de totale koffieconsumptie op. West-Europa gaat daar flink overheen met 31 procent.
Het grootste deel van de koffie die in Brazilië wordt verbouwd is Arabica. Deze variant levert volgens kenners koffie van hogere kwaliteit. De smaak is complexer, gelaagder en verfijnder dan Robusta. In het algemeen kun je zeggen dat koffie uit Brazilië mild, rond en zacht is, enigszins zoet en met een lage zuurgraad.
In het noordelijke gebied, dicht bij zee, wordt een bijzondere koffie met een jodiumachtige smaak geproduceerd. Een hele beroemde kwaliteitskoffie uit Brazilië is de Bourbon Santos, uit het gebied rond Sao Paulo. Een verfijnde, ronde, zachte koffiesoort. Een kopje hiervan en je droomt weg, naar een tropisch strand ergens in Brazilië…
Bedankt voor je interesse! Met onze nieuwsbrief ontgaat je geen koffieweetje meer.
Prettig gevoel toch?
Ai, er gaat iets verkeerd. Wil je het nogmaals proberen?
Alle rechten voorbehouden | Boasbros
website door Studio Return