Blogopmaak

Koffiebonen feiten

Bonenfeiten

Het is tijd dat ik je wat meer vertel over de koffieplant. Oorspronkelijk kwam de koffieplant alleen in Afrika en op Madagaskar voor. Het plantengeslacht Coffea is familie van de Rubiaceae.


Dat is de wetenschappelijke naam voor tweezaadlobbige planten – met andere woorden: in iedere koffiebes aan de koffieplant zitten twee koffiebonen. Wist je trouwens dat de sierplant Gardenia tot de zelfde plantenfamilie als de koffieplant behoort?


Arabica, Robusta en meer

Er zijn heel veel verschillende wilde Coffea soorten. Maar om lekkere koffie te maken, worden alleen de Arabica, de Robusta, de Liberica en de Excelsa gebruikt. De meeste koffie die wij drinken wordt van Arabica of Robusta gemaakt. Er bestaan heel veel verschillende soorten Arabica en Robusta koffie.


Een bekend type Arabica koffie is Bourbon, dat een diepe smaak heeft met boterachtige chocolade tinten en licht zoet en fruitig is. Blue Mountain Arabica koffie staat bekend om haar milde smaak. Bekende Robusta-varianten zijn de Nana en de Congensis. 


Arabica en Robusta zijn familie van elkaar maar toch zijn ze erg verschillend. 

Arabica

Groeicondities: Groeit vrij hoog, vanaf 800 meter 

Weerstand: Lage resistentie tegen ziektes 

Uiterlijk: Een grote wat plattere boon 

Cafeïnegehalte: Lager 

Smaak: Licht rins, gelaagd complex 

Groeigebieden: Vooral in Midden- en Zuid-Amerika, in sommige Afrikaanse landen

Robusta

Groeicondities: Groeit vanaf zeeniveau

Weerstand: Kan bijna alle ziektes van zich afslaan

Uiterlijk: Een kleinere bolle boon

Cafeïnegehalte: Hoger

Smaak: Krachtig en scherp

Groeigebieden: Vooral in Azië en in sommige (andere) Afrikaanse landen

Cafeïne beschermt de plant

Een belangrijk verschil tussen de twee koffiesoorten is het cafeïnegehalte. Bij Arabica-bonen bestaat 1,5% van het gewicht uit cafeïne terwijl dat bij Robusta-bonen 2,5% is. En nu wil je natuurlijk weten hoe dat komt! Dat zal ik je uitleggen. Er bestaat namelijk een relatie tussen groeihoogte en het cafeïnegehalte in de bonen. Dat zit zo: cafeïne is voor de plant een afweerstof tegen bijvoorbeeld ongedierte en andere ziekmakers. Deze vind je vooral in lager geleden gebieden, waar de Robusta-boon groeit. 


Op grote hoogte komen deze bedreigingen minder voor en heeft de plant minder cafeïne nodig om te groeien. Verder bevat de Arabica-boon minder fenolen (aromatische verbindingen), meer olie en meer suiker dan de Robusta. Hierdoor zijn de smaken echt verschillend. Arabica smaakt evenwichtiger dan Robusta en heeft een complexer smaakpatroon. Maar we gaan niet twisten over welke het lekkerste is!


Sterk of lekker?

Twee derde van de wereldhandel in koffie bestaat uit Arabica. De Liberica variant zorgt voor een krappe 5 procent van de wereldproductie koffie. Liberica levert bittere koffie van matige kwaliteit – dat nodigt niet uit tot een lekker bakje. Toch wordt deze soort nog steeds gekweekt. Het is namelijk een heel sterk ras, de plant gedijt goed onder allerlei klimaatomstandigheden en levert dus een stabiele oogst op. Maar doe mij toch maar gewoon een lekker kopje kwaliteitskoffie!


cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Kevin


cappuccino of flat white:

mijn keuze is flat white

Mike


door Auteur 21 januari 2021
Weet jij wat een flat white is? Dat wist ik eerst ook niet, ik heb het daarom voor je opgezocht. In Australië en Nieuw-Zeeland is dit de meest gedronken koffie. Hij werd Down Under in de jaren tachtig bedacht.
door Sander Oord 21 januari 2021
Wil je je gerechten eens een originele manier draai geven? Ik heb een recept voor een mengsel waarmee je heerlijke krokante korstjes op ovenschotels kan maken.
door Sander Oord 21 januari 2021
Heb jij wel eens koffie gebruikt in een recept? Heel beroemd is natuurlijk het Italiaanse nagerecht tiramisù. Lange vingers gedrenkt in sterke koffie afgewisseld met laagjes zoete crème van mascarpone en cacao. Een echte lekkernij.
door Sander Oord 21 januari 2021
Is koffie eigenlijk verslavend? Bij een echte verslaving gewen je aan de effecten, worden de consequenties van onthouding groter en heb je de neiging om steeds meer in te moeten nemen. Is dat bij koffie ook zo?
door Sander Oord 21 januari 2021
1. Finland (12 kg. koffie per persoon per jaar) 2. Noorwegen (10 kg. per persoon per jaar) 3. IJsland (9 kg. per persoon per jaar) 4. Denemarken (8,7 kg. per persoon per jaar) 5. Nederland (8,4 kg. per persoon per jaar)
door Sander Oord 20 januari 2021
Brazilië is hét land bij uitstek voor koffieproductie. Het subtropische klimaat dat in grote delen van Brazilië heerst, is ideaal voor het verbouwen van koffieplanten.
door Sander Oord 20 januari 2021
Een koffieplant moet wel vijf tot zeven jaar groeien voor hij zijn eerste volledige oogst oplevert. Maar hoe gaat dat oogsten eigenlijk in zijn werk?
door Sander Oord 20 januari 2021
Europeanen zijn de grootste koffiedrinkers van de wereld. Het is niet precies duidelijk in welk land de grootste koffieleuten wonen; in ieder onderzoek komen andere kampioenen koffiedrinken naar voren.
door Sander Oord 20 januari 2021
Weet je hoe een koffieboon er uitziet voor je hem kan roosteren? Ik heb het voor je uitgezocht!
Share by: